Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Menestysteot » Johtaja, joka teki itsestään tarpeettoman

Johtaja, joka teki itsestään tarpeettoman

Paytrailin perustaja, helposti lähestyttävä sparraaja ja kolmisen miljoona euroa vuodessa ansaitseva liikemies. Lennu Keinäsen nimen eteen on helppo heitellä titteleitä ja meriittejä. Itse hän kertoo olevansa mies, jolle perhe ja oma hyvinvointi ovat ykkösasioita elämässä.

Keinänen perusti ensimmäisen yrityksensä Discopalvelu Panicin vain 15-vuotiaana, vuonna 1996. Nyt 20 vuotta myöhemmin hän on mukana kymmenessä yrityksessä, kiertää evankelistana puhumassa yrittäjyydestä ja lentää liikematkoilla ympäri maailmaa. Sarjayrittäjä ja sijoittaja hänestä ei tullut yhdessä yössä, mutta huomattavan nopeasti kuitenkin.

 Keinänen aloitti vuonna 2001 kauppatieteen opinnot Kuopion yliopistossa ja laittoi ne parkkiin kolme kuukautta myöhemmin. Markkinoinnin ja pankkiliiketoiminnan peruskurssit käytyään mies tuumasi tietävänsä tarpeeksi yrityksen perustamisesta.

– Kaikki bisnekset joihin olen lähtenyt mukaan, ovat olleet sellaisia, joista mulla ei ole ollut mitään käryä. Ei minkäänlaista kokemusta tai osaamista. Mutta siinä on yksi hyvä puoli: pystyy ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Ei ole lukkiutunut vanhoihin toimintatapoihin.

Opintojensa alkuvaiheessa Keinänen tosin haaveili vakiintuneesta työpaikasta jonkun ison toimijan palkkalistoilla kuten suurin osa suomalaisista.

– No se ei sitten käytännössä toteutunut, ja hyvä niin. Jos nimittäin olisin ollut turvallisessa työssä isossa korporaatiossa, olisi kynnys lähteä yrittäjäksi ollut aika korkea.

– Jos joku olisi siinä vaiheessa tullut ehdottamaan esimerkiksi Paytrailin tyyppistä bisnestä, olisi vastaus ollut iso ei, Keinänen sanoo.

– Mulla on aina ollut se periaate, että yrittäjän ja johtajan tehtävä on tehdä itsestään tarpeeton. Luoda itseohjautuva ympäristö ja toimintamalli, joka kehittää itseään antaen ihmisille mahdollisuuden loistaa.

Nyt 35-vuotiaalla Keinäsellä on omissa yrityksissään lähinnä sparraajan rooli.
– Mulla on aina ollut se periaate, että yrittäjän ja johtajan tehtävä on tehdä itsestään tarpeeton. Luoda itseohjautuva ympäristö ja toimintamalli, joka kehittää itseään ja antaa tekijöille mahdollisuuden loistaa.

– Esimerkiksi Paytraililla on loistava johtoryhmä ja toimitusjohtaja, jotka huolehtivat arjen pyörittämisestä. Ei se mua tarvitse enää toimiakseen. Voisin olla vaikka kolme kuukautta poissa, eikä se hetkauttaisi Paytrailin bisnestä millään tavalla.

Keinänen sanoo, että yksi hyvän johtajan ominaisuus on kyky rekrytoida oikeat ihmiset.

– Tunnen itseni sen verran hyvin, että tiedän mistä tykkään ja mistä en. Ja etenkin missä olen vahva ja missä en. Joten olen käytännössä ulkoistanut kaiken operatiivisen tekemisen ihmisille, jotka ovat niissä hyviä, Keinänen sanoo naurahtaen.

Yksi periaate, jota noudatettiin Paytrailissa alusta asti oli, että tämä yhtiö tullaan jossakin vaiheessa myymään.

Tanskalaiseen konserniin vastikään myyty Paytrail oli Keinäsen neljäs yritys. Maksuvälitysyhtiö Nets osti Paytrailista enemmistön vuonna 2014.
– Aiemmat yritykset ovat opettaneet, millä tavalla hommaa pitää tehdä. Yksi periaate, jota noudatettiin Paytrailissa alusta asti oli, että tämä yhtiö tullaan jossakin vaiheessa myymään. Tavalla tai toisella, joskus. Kaikki mitä on tehty, on rakennettu sitä silmällä pitäen.

Tämä on tarkoittanut muun muassa sitä, että yhtiöllä on pitänyt olla ulkopuolinen hallitus. Myös asiantuntijoita on käytetty paljon.
Nyt Nets omistaa Paytrailista enemmistön, 80 prosenttia. Jäljelle jäävät 20 prosenttia jakaantuvat henkilöstön keskuuteen.

Keinänen sijoittaa paljon omaa rahaansa muihin start-up -yrityksiin ja sparraa niitä kasvussa eteenpäin. Mutta millä perusteella hän yritykset valitsee?
– Kyllä se mun lähestymistapa aika opportunistinen on. Valitsen ne, joissa on oikeat ihmiset ja mun mielestä hyvä liikeidea.

Keinänen mielenkiinto hakeutuu sellaisiin yrityksiin, joihin hän näkee voivansa tuoda jotain lisäarvoa. Esimerkiksi nostamaan porukan huipputulokseen.
– Se on ajatusmallina hyvin yksinkertainen. Ajatellaan, että mä sijoitan yritykseen 25 000 euroa ja käytän viisi tuntia aikaa sen perustajajengin sparraamiseen. Niin sen mun sijoittaman 25 000 euron arvo, kun yrityksestä tulee parempi, nouseekin 30 000–50 000 euroon, Keinänen demonstroi.

Kuulostaa aika helpolta.
– Niin no, eihän se perusidea monimutkainen ole. Ihan sama pörssissäkin. Sun tarvitsee vaan tietää, mihin yrityksiin kannattaa sijoittaa, ja sit sijottaa niihin, Keinänen nauraa ja jatkaa: mutta miten sellaiset tapaukset tunnistaa, vaatii sitten kokemusta ja näkemystä.

Teksti: Raisa Nerg
Kuvat: Tero Takalo-Eskola


FAKTA:

Paytrail Oy
- Lennu Keinäsen ja Niko Lehtosen vuonna 2007 perustama yritys
- toimialana maksupalvelujen tarjoaminen nettikaupassa
- pääkonttori Jyväskylässä
- osa tanskalaista Nets-konsernia
- työntekijöitä noin 50
- liikevaihto 6,5 miljoonaa vuonna 2015
- yli 50% kaikista Suomen verkkokaupoista käyttää Paytrail-maksupalvelua.

  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun