Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Menestysteot » Naturvention syntyi tarpeeseen

Naava syntyi tarpeeseen

 Jyväskyläläinen Naava (entinen Naturvention) on maailman ainoa älyviherseinien toimittaja. Jyväskyläläisten yliopisto-opiskelijoiden vuonna 2010 kehittämä viherseinä parantaa ilman laatua ja nostaa täten myös työntekijöiden työtehoa.

Naava syntyi yksinkertaisesti tarpeeseen. Aki Soudunsaari, toinen Naavan perustajista, oli kärsinyt jo pitkään sisäilmaongelmien takia. Seurauksena oli huono olo ja työtehon laskeminen. Toinen perustaja, Niko Järvinen taas opiskeli yliopistolla ympäristötieteitä, joten hänellä oli laaja tuntemus erilaisista kasveista ja luonnollisten mikrobien hyötykäytöstä veden puhdistamisessa. Kun kaksikko kohtasi Jyväskylän yliopiston yrittäjyyskurssilla, he alkoivat miettiä, voisiko kasveista olla apua sisäilmaongelmiin.
– Ihmiset miettivät hirveästi, mitä syövät ja juovat. Silti ilmaan, jota hengitämme yli 10 000 litraa päivässä, ei kiinnitetä niin paljon huomiota, Järvinen ihmettelee.

Niko Järvinen, toinen Naavan perustajista kertoo, että seuraavaksi yritys tähtää laajaan kansainvälistymiseen. Tavoite on, että tulevaisuudessa viherseiniä olisi kaikissa maailman suurkaupungeissa.

Nuoret yrittäjät hyödynsivät innovaatiossaan NASAn tutkimusta, josta selvisi, että kasvien juuristossa elävät mikrobit ovat olennaisin osa ilmanpuhdistuksessa. He alkoivat suunnitella aktiiviviherseinää, jossa tekoäly pitäisi huolta kasveista ja juuriston mikrobeista. Tuloksena oli Naava-nimeä kantava seinä. Innovaatio, joka tekoälypohjaisen teknologian avulla puhdistaa ilmaa jopa 100 kertaa tavallista huonekasvia paremmin.

Ilman puhdistamisen lisäksi Naava-viherseinä tuo toimistoon raikkaan, neutraalin tuoksun. Kasvit valitaan tarkasti, sillä niiden on oltava tehokkaita ja ne eivät saa allergisoida. Seinät ovat kauniin vihertäviä, joten ne tuovat toimistoon myös väriä.
– On havaittu, että tuollaisissa työympäristöissä työntekijät voivat paremmin, Järvinen sanoo.
Sisäilman vaikutuksia ihmiseen on tutkittu monin tavoin. Yksi vaikuttavimmista tuloksista on Yhdysvalloissa sijaitsevan, arvostetun Harwardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimustulos. Sen mukaan keskivertoa parempi sisäilma parantaa työntekijöiden työtehoa jopa 61 prosenttia. Keskiverto tai huono sisäilma taas heikensi älyllisiä toimintoja.
– Voisi jopa sanoa, että huono sisäilma tyhmentää ihmistä, Järvinen sanoo.

Naavan asiakaskunta on monipuolinen. Esimerkiksi vuoden 2016 parhaaksi työpaikaksi valittu informaatioteknologian yritys Vincitillä on toimistoissaan Naavat, kuten myös HIFK:n ja TPS:n jääkiekkojoukkueilla. Myös Silja Linen laivoilta ja Radissonin hotelleista löytyy viherseiniä, kuten myös kouluista ja päiväkodeista.

Seuraavaksi Naava tähtää laajaan kansainvälistymiseen. Tällä hetkellä yrityksen tuotteita on Suomen lisäksi Venäjällä ja Ruotsissa, jonne Naavoja alettiin viedä vuonna 2015. Naavan tavoite on, että tulevaisuudessa viherseiniä olisi kaikissa maailman suurkaupungeissa. Yritystä kiehtovat erityisesti Yhdysvallat ja Aasia.
– Kiina on meille ikuinen unelma, Järvinen sanoo.
Vaikka maailmanvalloitus onkin jo alkanut, on Naava päättänyt pitää pääpaikkansa silti Jyväskylässä. Suurin osa eli noin 30 ihmistä Naavan 50 työntekijästä työskentelee Jyväskylän toimipisteessä.
– Jyväskylässä on hyvä olla, Järvinen hymyilee.

Teksti ja alempi kuva: Suvi-Tuulia Nykänen
Pääkuva: Naava

  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun