Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Menestysteot » KasvuOpenissa toteutetaan unelmia

KasvuOpenissa toteutetaan unelmia

Kasvu Open on kasvanut jyväskyläläiseksi menestystarinaksi lyhyessä ajassa. Valtakunnallisesti tunnettu kasvuyritysohjelma kokoaa yhteen kokeneet yritysjohtajat ja kasvunnälkäiset yrittäjät – ja tekee näin pienestä tai keskisuuresta yrityksestä todennäköisesti paremman.

Aava & Bangin myyntijohtaja Pete Okkonen, Keski-Suomen kauppakamarin puheenjohtaja Uljas Valkeinen, Aava & Bangin toimitusjohtaja Hanna Kallio ja Kasvun Roihun toimitusjohtaja Matti Härkönen uskovat suomalaisen yritysmaailman tulevaisuuteen.
Aava & Bangin myyntijohtaja Pete Okkonen, Keski-Suomen kauppakamarin puheenjohtaja Uljas Valkeinen, Aava & Bangin toimitusjohtaja Hanna Kallio ja Kasvun Roihun toimitusjohtaja Matti Härkönen uskovat suomalaisen yritysmaailman tulevaisuuteen.
Kasvu Openin tarina alkoi vuonna 2009. Silloin Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Marko Seppä vaati, että Jyväskylään pitäisi saada kasvuyrityksiin liittyvää toimintaa. Ideaan tarttuivat lopulta Keski-Suomen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan jäsenet. He alkoivat kehittää kasvuyrityskilpailua, jossa kilpailemisen lisäksi opittaisiin jotain, ja tietysti kasvettaisiin.

Ensin Kasvu Openista sai nauttia Keski-Suomen maakunta. Vuoden 2014 tammikuussa valiokunnan jäsenet, kasvumarkkinointiin erikoistunut Aava & Bang ja kasvuyritysten innostaja Kasvun Roihu, lähtivät yhdessä kauppakamarin kanssa skaalaamaan ideaa valtakunnalliseksi. Vuonna 2016 avainpartnerit yhdessä Jykesin kanssa perustivat Kasvu Open Oy:n, jonka tavoite on pitää kasvuohjelma vakaalla pohjalla. Yhtiöön toivotaan myös lisää kasvun mahdollistajia.

– Kokeneiden yritysjohtajien ja kasvunnälkäisten yrittäjien pitää kohdata, tiivistää kauppakamarin puheenjohtaja ja Kasvu Openin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen kasvuyritysohjelman idean.

- Myllärit ovat niin kokeneita, että he näkevät, missä kasvusta haaveilevan yrittäjän haaste on.

Kasvuun tähtäävän kilpailun lisäksi vapaaehtoiset mentorit sparraavat ja tukevat kasvuun tähtääviä yrityksiä. Yritykset valitsevat oman kasvupolkunsa, ja pääsevät näin osaksi yli tuhannesta vapaaehtoisesta koottua koneistoa.

Kaiken keskiössä on yrityksen kasvusuunnitelma. Yrittäjät saavat palautetta omista suunnitelmistaan mentoreilta, joita kutsutaan mylläreiksi. Mylläri voi olla kokenut yritysjohtaja, juristi tai konsultti – pääasia, että hänellä on sellaista tietopääomaa, josta on muille yrittäjille hyötyä. Myllärit kertovat suoraan, mitä mieltä ovat yrityksen kasvusuunnitelmasta: mitä puutteita siinä on ja mitä siihen pitäisi lisätä. Myllärit tekevät työtään vapaaehtoisesti eivätkä näin yritä hyötyä yrityksestä mitenkään.

– Myllärit ovat niin kokeneita, että he näkevät, missä kasvusta haaveilevan yrittäjän haaste on, kertoo Matti Härkönen Kasvun Roihusta.
Kasvukeskusteluissa esiin nousevat asiat ovat hyvin erilaisia, yrityksestä riippuen. Yksi kaipaa apua sukupolven vaihdoksesta seuraavaan kasvunälkään, toinen taas myynnin vahvistamiseen. Sparrausta käytetään usein varsinkin verkostojen luomiseen ja kansainvälisten mahdollisuuksia kartoittamiseen. Apu voi olla myös hyvin käytännönläheistä, esimerkiksi sitä, että yrityksen nettisivut laitetaan uuteen uskoon.

Mikä tahansa yritys voi päästä mukaan Kasvu Openiin, kunhan halua kasvaa vain on.

Vuosien saatossa Kasvu Openiin on tullut yrityksiä mukaan eri toimialoilta ja eri puolilta Suomea. Mikä tahansa yritys voi päästä mukaan Kasvu Openiin, kunhan halua kasvaa vain on. Ohjelma on ilmainen, joten rahallisista resursseista osallistuminen ei ole kiinni.

– Ajatus on, että mukana voivat olla kaikenlaiset, myös jo toimivat yritykset. Vaikka se naapurin Pekan konepaja, selittää Kasvun Roihun toimitusjohtaja Matti Härkönen.
Viimeinen osa Kasvu Openia on finaali, johon valikoituvat eniten kasvaneet yritykset. Finaalin voittaminen ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa, sillä Kasvu Open antaa kaikille osallistujille jotain. Moni yritys on ohjelman jälkeen kasvattanut liikevaihtoaan ja henkilöstöään, ja ennen kaikkea innostunut alastaan uudestaan.

– Kyseessä on yksinkertaisesti suomalainen unelma. Me tavoittelemme yrittäjien kanssa rohkeasti unelmia, Uljas Valkeinen kauppakamarista päättää.

Teksti ja alempi kuva: Suvi-Tuulia Nykänen
Pääkuva: Keski-Suomen kauppakamari

  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Postiosoite: PL 233, 40101 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 Sivun alkuun