Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Menestysteot » Kun kaikkea on liikaa

Iwello Henna

Kun kaikkea on liikaa

IWELLOssa opetetaan ihmistä raivaamaan tasapaino elämäänsä

Työhyvinvoinnin johtamiseen sekä yritysten ja yksilöiden hyvinvointipalveluihin keskittyvä asiantuntijayritys IWELLO Oy sai alkunsa Henna Kauton, yrittäjäperheen vesan, unelmasta vuonna 2014.

Kautto oli tehnyt jo yhden uran verran töitä opettajana kouluttaen tulevia liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilaisia.

– Ihmisen suoritus tulee siitä, miten pää jaksaa. Pelkkä keppijumppa ei poista kenenkään työkuormaa. Lähdin pohtimaan, miten siitä kuormasta voisi selviytyä paremmin. Sellaista yritystä, jossa keskityttäisiin näin vahvasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja tehdään työtä valmentajatiimillä kuin mitä IWELLOmetodissa™ tehdään, ei ollut, Kautto kertoo.

IWELLOn metodi on yksinkertainen. Koska menestyvän yrityksen takana ovat hyvinvoivat työntekijät, IWELLOssa autetaan valmennettavia löytämään tasapaino työn ja muun elämän välillä. Siihen päästään, kun karsitaan turhat pois ja keskitytään perusasioihin. Näitä ovat ravitsemus, lepo ja hyvinvointi, stressin- ja ajanhallinta, itsensäjohtamistaidot sekä fyysinen valmennus, joka antaa energiaa ja jaksamista.

– Ongelma usein on, että kaikkea on liikaa. Tavaraa, harrastuksia, töitä, kuskaamisia ja velvollisuuksia. Uupumus ja stressi syntyvät hallitsemattomasta elämäntyylistä, jossa tuntuu, että joku muu vie kuin itse. Perusasiat, kuten uni ja syöminen, ovat retuperällä ja palautuminen on minimaalista. Mutta kun arki saadaan haltuun, onnistuu kaikki.

Huipputiimi vie tavoitteeseen

IWELLOn asiantuntijatiimi koostuu monen alan ammattilaisista. Yrityksessä työskentelee psykologeja, itsensä johtamisen kouluttajia, terveystieteilijöitä, tietokirjailijoita, ravintovalmentajia sekä fyysisiä valmentajia ja entisiä huippu-urheilijoita.

– Urheilijataustaisilla henkilöillä on usein arvokasta kokemusta siitä, miten tavoite saavutetaan määrätietoisesti ja mitä se keskittymiseltä ja toistojen määrältä vaatii. On sitten kyse työtehtävistä tai harjoittelusta kentällä, Kautto sanoo.

Hänellä itsellään on hyvinvointialan osaamista yli 20 vuoden ajalta. Hän on toiminut kouluttajana, testaajana, luennoitsijana sekä hyvinvointialan opettajana, ohjaajana sekä valmentajana. Kilpavoimistelijataustainen nainen on työskennellyt kaikilla kolmella alan sektorilla sekä viimeisimpänä kouluttajana Olympic training center Pajulahdessa.

– Nyt minun työtäni on etsiä IWELLOn tiimiin parhaat valmentajat. Haen tiimiin lisää asiantuntijoita sitä mukaa, kun asiakasvirta kasvaa, Kautto sanoo.

Stressin syyt selvitetään ensimmäiseksi

IWELLO on alusta lähtien ollut kuluttajille suunnattu yritys, mutta sittemmin valmennettavaksi on lähtenyt paljon yrityksiä. Ensimmäinen yritysvalmennettava oli Jyväskylän Keljonkankaalla ja Taulumäellä sekä Lapinlahdella toimiva vähittäiskauppa M-Kotiväylä. Heille toteutettiin myymäläpäälliköiden esimiesvalmennus.

– Keskijohtoon panostaminen tuottaa tutkitusti suurinta tulosta, Henna selittää.

Työhyvinvointivalmennuksessa puututaan työn organisointitaitoihin ja itsensä johtamiseen. Valmennuksessa lähdetään liikkeelle selvittämällä valmennettavan henkilön suorituskyvyn taso. Eli kerätään hyvinvointianalyysin ja psykologisten testien avulla tietoa siitä, mikä henkilöä työpäivän aikana kuormittaa eniten. Näitä tietoja analysoimalla ja tutkimalla saadaan selville lähtötilanne. Sen jälkeen henkilöä voidaan ryhtyä valmentamaan kohti stressitöntä ja terveellistä työelämää.

Kuusi kuukautta kestävä työhyvinvointivalmennus sisältää useita yksilövalmennus-tapaamisia ja työporukan yhteisiä koulutuksia. Jokainen valmennettava saa oman fyysisen valmentajan, mentaalivalmentajan ja ravitsemusvalmentajan. Henkilökohtaista kehittymistä arvioidaan jokaiselle räätälöidyillä mittareilla.

Kun pää on kunnossa, muukin hoituu

Olipa kyseessä yritysvalmennettava tai kuluttajavalmennettava, IWELLOn valmennus alkaa ja päättyy aina mittauksilla. Valmennus räätälöidään jokaiselle asiakkaalle sopivaksi. Joskus valmennettavan stressitasoja on pitänyt yllä huono fyysinen kunto, huonot ruokailutottumukset tai hallitsematon arki. Tai kaikki nämä yhdessä.

– Jos Firstbeat-hyvinvointianalyysissä huomaamme, että unen määrä on heikko, laitetaan valmennettava ensimmäiseksi unikouluun. Sen jälkeen tehdään liikuntaohjelma, joka sopii juuri hänen arkeensa, Kautto kertoo.

Mutta vasta mentaalivalmennus ratkaisee koko jutun.

– Harhaisesti yleensä keskitytään vain fyysiseen valmennukseen, ravitsemukseen ja lepoon, vaikka mentaalivalmennus on se tärkein. Me valmennammekin sloganilla ”pää edellä”, Kautto painottaa.

Tasapainoinen arki vaatii omistautumista

Nykyisillä työpaikoilla hän näkee paljon tikittäviä pommeja. Oman työpaikan menettämisen pelossa ja itsensäjohtamisen puutteellisten taitojen vuoksi ihmiset suostuvat tekemään töitä uupumukseen saakka. Tämä voidaan Kauton mukaan estää hyvällä johtajuudella.

– Sitten on se toinen ilmiö: työnimu. Flowtila, jonka moni saavuttaa, kun oma työ on erittäin innostavaa. Sen kääntöpuoli on kuitenkin, että antaa huomaamattaan itsensä työlle kokonaan. Silloin liikunta, riittävä palautuminen ja säännölliset ruokailut unohtuvat, ja alamäki on alkamassa, vaikka kaikki näyttää alussa hyvältä.

Kautto korostaa, että tasapainoinen elämä koostuu nimensä mukaan tasapanosta. IWELLOssa puhutaan 8+8+8 -mallista. Se tarkoittaa, että työtä, vapaata ja unta täytyy kaikkia olla yhtä paljon. Silloin ihminen voi hyvin.

– Toki joskus pitää joustaa ja tehdä pidempää päivää, mutta se pitää myös tasapainottaa. Kahdeksan tunnin tehokas ja energinen työpäivä pesee helposti 12 tunnin väsyneen puurtamisen, hän sanoo.

Kauton mukaan hyvinvointi on pohja yrityksen kaikelle tekemiselle, puhutaan sitten myynnistä, markkinoinnista tai tuotekehittelystä.

– Ei kannata paljoa pohtia markkinointistrategiaa, jos henkilöstö ei jaksa innostua sen toteuttamisesta. Tai myynti on niin kuormittunut, että työ sakkaa.

Henna Kauttoa on aina kiinnostanut tulevaisuuden tutkiminen. Hän sanoo huomanneensa, että vaikka useimmat asiat eivät ole ennustettavissa, on niissä silti tietty sykli. Sen tajuaminen auttaa bisneksessä.

– Jos visioin jotain mielessäni, se useimmiten tapahtuu.

Teksti: Raisa Nerg

Pääkuva: Tero Takalo-Eskola

Henkilökuva: Mari Mansikkamäki, Visual Friday Oy

IWELLO syntyi uudelleen

IWELLOssa tehdään työhyvinvointia pää edellä. IWELLOn perustaja, Henna Kautto, on rakentanut IWELLOmetodin™ vastaamaan tämän ajan hyvinvointihaasteisiin.

IWELLOmetodi™

- 2017 lanseerattu uusi työhyvinvointivalmennuskonsepti. Menesty karsimalla, keskittymällä ja itseäsi paremmin johtaen. IWELLOn uusi palvelu on myös työhyvinvointistrategian luominen organisaatioihin.

- Pää edellä -hyvinvointivalmennus kohdennetaan erityisesti, palautumiseen, itsensä johtamiseen ja ajanhallintaan, tietotyöläisen, asiantuntijan ja johtajan ensisijaisiin haasteisiin.

- Seuraava harppaus tehdään älyvaatteisiin.


Henna Kautto

FAKTA: IWELLO Oy

- Henna Kauton vuonna 2014 perustama ja omistama yritys

- Toimialana hyvinvointi ja työhyvinvoinnin johtamisen konsultointi

- Päätoimipiste Jyväskylässä, asiakkuuksia ympäri Suomen

- Valmennustiimissä 13 tekijää (maaliskuussa 2017, kasvaa verkostona)

- Tavoitteena kasvaa reilusti muutaman vuoden aikana kansallisesti ja kansainvälisesti: vuoteen 2018 mennessä IWELLO on Suomessa 5 paikkakunnalla ja vuoteen 2019 mennessä kansainvälistä liiketoimintaa on 3 eri maanosassa.

www.iwello.fi

  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun