Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Ajankohtaista » Jyväskylän keskustan elinvoimassa laskua, mutta kehitysnäkymät ovat hyvät
25.5.2018

Jyväskylän kaupunki
Tiedote viestimille 25.5.2018


Jyväskylän keskustan elinvoimassa laskua, mutta kehitysnäkymät ovat hyvät


Elävät Kaupunkikeskustat ry:n tilaama ALLin elinvoimalaskentaraportti vahvistaa, että Jyväskylän keskustan kehittämiselle on vahva tarve. Jyväskylän keskustan elinvoima laski viime vuoteen verrattuna ALLin kaupunki-keskustan elinvoimaa mittaavan laskennan mukaan. Keskustan elinvoimaisuusluvussa laskua oli vuoden takaiseen nähden 10 %. Elinvoimaa mitataan laskennallisella elinvoimaluvulla, johon vaikuttavat lauantaiyritysten määrä valitulla keskusta-alueella sekä tyhjät liiketilat. Tyhjien liiketilojen osuus kaikista liiketiloista oli tänä vuonna 13,47 %, kun se viime vuonna oli 10,4 %.keskusta

”Otamme tuloksen vakavasti. Luvuissa näkyy varmasti joidenkin liikkeiden siirtyminen kauppakeskus Seppään. Näemme kuitenkin keskustan kehittämisessä paljon mahdollisuuksia ja teemme työtä määrätietoisesti Keskus-tavisio 2030:n mukaisesti. Asukasmäärän lisääminen, kulttuuri- ja muun tapahtumatarjonnan kehittäminen uudelle tasolle sekä erikoiskaupan vahvistaminen ovat meillä kehittämisen ytimessä. Työtä tehdään jo nyt aktiivisesti muun muassa erilaisilla aktivointikampanjoilla yhdessä keskustan yrittäjien kanssa”, kommentoi kaupunkikeskustan kehittämisen projektipäällikkö Pirkko Flinkman Jyväskylän kaupungilta.

Kaupunki on nostanut keskustan kehittämisen yhdeksi strategisista kärjistään. Keskustavision ja täydennysra-kentamisen strategisen suunnitelman sekä maankäyttömaksujen ja pysäköintimitoitusten väljentämisen myötä saadaan uusia rakentamishankkeita käyntiin keskustassa. Rakentamisessa onkin nyt hyvä vire päällä. Valtiontalon rakentaminen on käynnissä ja Reimarinkulma käynnistyy pian. Väinönkadun kävelykatu saa viimeistellyn ilmeen tänä vuonna, uusia kaavamuutoshankkeita sekä uusi tori ovat suunnitteluvaiheessa. Ensimmäisiä torisuunnitelmaluonnoksia esitellään Asema-aukion Pop up -tapahtumassa sunnuntaina 3.6.

Keskusta houkuttelee edelleen yrityksiä

Jyväskylän keskusta on edelleen houkutteleva paikka useille yrityksille ja hyviä uutisiakin on tiedossa. Kesko vahvistaa päivittäistavaratarjontaansa keskustassa ja mm. usea ravintola-alan toimija on ilmoittanut sijoittumi-sestaan keskustaan. Myös GreenStar-hotelli käynnistää toiminnan lähiaikoina Heikinkadulla. Yritysten sijoittu-misprosesseissa Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön sijoittumispalvelut on tehnyt aktiivista työtä, ja uusien yrittäjien houkuttelu Jyväskylään ja keskustaan jatkuu.

Yhteisöllisiä työtiloja ja yhteisöpalveluita yrityksille tarjoava Crazy Town siirtyy alkusyksystä Kauppakatu 39:ssä (entinen Anttilan yläkerta) sijaitseviin isompiin toimitiloihin, joita remontoidaan parhaillaan.

”Halusimme tuoda Crazy Townin keskustaan kahdesta syystä. Ensinnäkin asiakkaamme, eli tietotyötä tekevät yrittäjät ja yritysten työntekijät, haluavat olla palveluiden kuten ravintoloiden ja kahviloiden lähellä. Toiseksi keskustaan on helppoa tulla kaikilla kulkumuodoilla. Myös yhteydet muihin kaupunkeihin ovat sujuvat ydin-keskustasta. Näen, että keskustat muuttuvat entistä enemmän tekemisen paikoiksi. Meille tekeminen on tieto-työn tekemistä hyvien palveluiden ja kulkuyhteyksien äärellä”, kommentoi Mikko Markkanen Crazy Townin toimitusjohtaja.

Kaupunkikeskustojen elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen ja vuonna 2018 siihen osallistui 34 kaupunkia Suomesta. Elinvoimalaskenta tehdään kaupungin tai keskustayhdistyksen toimeksiannosta.

Vuoden 2018 vertailutaulukot ja -aineistot ovat verkko-osoitteessa: www.allincityapp.com

Tilaaja on valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry.

Lisätietoja:

- projektipäällikkö Pirkko Flinkman, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 1862, pirkko.flinkman[at]jkl.fi

- toimitusjohtaja Mikko Markkanen, Crazy Town Oy, p. 040 758 8712, mikko.markkanen[at]crazytown.fi

- ALLin-elinvoimalaskentaa koskevat kysymykset: FM, keskusta-asiantuntija Martti Wilhelms, TietoJärjestelmä-Palvelu Salokorpi Oy, p. 050 538 4334, martti.wilhelms[at]salokorpi.com

Taija Lappeteläinen
  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun