Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Ajankohtaista » Jyväskylän keskustavisio 2030 vahvistaa alueen elinvoimaa
13.4.2018

Jyväskylän keskustavisio 2030 vahvistaa alueen elinvoimaa

Kaupunginhallitus käsittelee keskustavisiota kokouksessaan maanantaina 16.4.

Jyväskylän keskustan kehittämiseksi on laadittu vuonna 2005 Jyväskylän keskustavisio 2020, joka on tavoitteellisesti ohjannut kaupunkisuunnittelun ja tulevaisuuden hankkeiden ohjaamista yhteiseen suuntaan.
Kaupunkikeskustan kehittäminen on jatkuva prosessi. Kaupunki käynnisti vuonna 2015 Kaupunkikeskusta 3.0 hankkeen ja keskusta on yksi kaupungin neljästä strategisesti merkittävästi kaupunkikehitysalustasta.
Jyväskylän kaupunkikeskustan on muututtava ja kehityttävä pysyäkseen vetovoimaisena keskuksena.

Keskustavisio 2030 toteuttaa Jyväskylän uuden strategian keskeisiä teemoja:
· Edistämme kulttuurin ja taiteen moni-ilmeisyyttä
· Edistämme kaupunkikehitysalustoilla ja kumppanuuksilla yritysten kasvua
· Parannamme kaupunkikeskustan viihtyisyyttä ja elinvoimaa
· Toteutamme eheää yhdyskuntarakennetta ja kannustamme kestävään liikkumiseen
· Avaamme kaupunkitilat paremmin kaupunkilaisten käyttöön

– Keskustavisio 2030 on linjaus, jossa määritellään suuntaviivat keskustan kehittämiseen laaja-alaisesti huomioiden täydennysrakentaminen, kaupunkirakenteen kehittäminen sekä yritys-, tapahtuma- ja kulttuuritoiminnan kehittäminen. Keskustavisio ohjaa keskusta-alueen säilymistä elinvoimaisena erikoiskaupan keskuksena ja yritysten sijoittautumispaikkana. Keskustan pitkäjänteinen kehittäminen koostuu monista yksittäisistä hankkeista ja kokonaisnäkemyksen avulla eri tahojen kehittämistyössä yhteinen tavoite on sama eli elinvoimainen ja viihtyisä kaupunkikeskusta, kertoo Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Keskustavisiolla on neljä pääteemaa
Jyväskylän keskustavisio 2030 pääteemat ovat:
· Asukkaiden määrän kaksinkertaistaminen
· Ylivoimainen ajanvieton ja erikoiskaupan keskus
· Keskusta kulttuurin kehitysalustana
· Saavutettavuus kaikilla kulkumuodoilla sujuvaa

Kehittämisen tavoitteena on, että keskustan asema ajanvieton, tapahtumien ja oleskelun keskuksena on ylivoimainen. Tulevaisuuden keskustan palveluja leimaa innovatiivinen, yllättävä ja rohkeasti muuttuva erikoiskauppa, joka tekee mm. alueellista yhteismarkkinointia. Liiketiloja käytetään tehokkaasti ja ennakkoluulottomasti esimerkiksi pop-up-toimintaan. Työn tekemisen tavat ovat myös muutoksessa ja työn tekemisen paikat monipuolistuvat. Yhteisölliset coworking-tilat ja hybridityöpaikat: työtilat + palvelut + pientuotanto tulevat lisääntymän ja ankkuroitumaan keskustaan. Yritysten yhteisöt vahvistuvat yhteisten teemojen ympärille, esim. markkinointi ja 3D-tulostus.

– Kauppa ei ole enää ainoa keskustan tukijalka, vaan sen rinnalle ovat nousseet elämyksellisyys ja tapahtumat sekä kulttuuri. Kaupunkikulttuuri, kulttuurista nauttiminen tai sen tekeminen ovat kaupallisten palveluiden rinnalla kasvava motiivi saapua keskustaan. Kulttuuri antaa elämyksiä ja ruokkii hyvinvointia. Keskustan kaupunkirakenne toimii kehitysalustana kulttuurille, näyttely- ja näyttämötilana taiteelle ja tapahtumille, joka houkuttelee ihmiset keskustaan. Tavoitteena on kehittää toimivat ja monipuoliset puitteet kulttuurille ja tapahtumille, toteaa elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Keskustan vetovoimaa vahvistetaan lisäämällä asukasmäärää. Tavoitteena on kaksinkertaistaa Kehä Vihreän sisällä (Harju-Puistola-Lutakko-ydinkeskusta-Seminaarinmäki) olevan keskusta-alueen asukkaiden määrä. Täydennysrakentamalla lisätään asumismuotojen tarjontaa monipuolisesti. Täydennysrakentamista edistetään mm. siirtämällä asukaspysäköinnin painopiste yleisiin pysäköintilaitoksiin, jolloin pihat vapautuvat täydennysrakentamiselle, uusille asumisen konsepteille ja oleskelupaikoille. Jyväskylän keskustan maantieteellinen sijainti järven ja harjun välissä tekee siitä kompaktin ja käveltävän kokoisen. Tulevaisuudessa käveleminen on miellyttävin liikkumismuoto keskustassa. Keskusta on älykkään ja kestävän joukkoliikenteen solmukohta, jossa Linkillä ajelu on helppoa ja houkuttelevaa. Pyöräily keskustaan sujuu kevyenliikenteen laatukäytäviä pitkin. Autoilevien asiakaspysäköinti on ketterää kadunvarsilla ja huoletonta pysäköintilaitoksissa. Asukaspysäköinnin painopiste siirtyy yleisiin pysäköintilaitoksiin ja tämä alentaa merkittävästi täydennysrakentamisen kustannuksia keskustassa.

Pysyvin tapa kasvattaa kaupunkikeskustan elinvoimaa on lisätä sen asukasmäärää. Ihmiset tuovat elinvoimaa. Asukkaat lisäävät keskustan palvelukysyntää ja he ovat aktiivisia osallistujia keskustan tapahtumiin. Elämyksellinen ja viihtyisä kaupunkikeskusta on myös hyvä asuinympäristö. Lisääntyvä keskusta-asuminen ja ajanvietto edellyttävät keskustan hyvää saavutettavuutta kaikilla liikkumismuodoilla. Keskustan kehittämisen positiivinen kierre alkaa asukkaista lisäten palvelujen kysyntää sekä ajanviettoa ja viihtymistä keskustassa. Hyvät kulkuyhteydet tuovat lisää kävijöitä keskustaan, se on haluttu yritysten sijoittumispaikka ja työssäkäyntialue. Positiivinen kehitys vahvistaa kaupunkikeskustaa koko kaupungin ja seudun käyntikorttina ja identiteetin
ilmentymänä.

Kaupunginhallituksen 16.4.2018 esityslista löytyy täältä:
http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=6450


Lisätietoja keskustavision valmistelusta:
Jyväskylän kaupunki, elinkeinojohtaja Anne Sandelin, p. 040 5819958

Raisa Nerg
  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun