Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Ajankohtaista » Jyväskylän kaupunki haastaa yritykset ja opiskelijat Future City Challenge -kilpailuun kehittämään digitaalisia kaupunkiratkaisuja
31.10.2017

Jyväskylän kaupunki haastaa yritykset ja opiskelijat Future City Challenge -kilpailuun kehittämään digitaalisia kaupunkiratkaisuja

Jyväskylän kaupunki on mukana IBM:n, Digitan ja Etteplanin yhteistyössä järjestämässä Future City Challenge -kilpailussa, jonka tavoitteena on suunnitella uusia innovatiivisia ratkaisuja ja sovelluksia kaupunkilaisten arkipäivää helpottamaan. Kilpailu on suunnattu yrityksille, startupeille ja opiskelijoille, joita kiinnostaa uusien digitaalisten kaupunkiratkaisujen löytäminen ja kaupunkihaasteiden ratkaiseminen.

Kisaan osallistujille annetaan pääsy kaupunkien avoimeen dataan Etteplanin johtavan IoT-asiantuntijaorganisaation tuella. Digita tarjoaa maan kattavan LoRaWAN-teknologiaan perustuvan IoT-verkkonsa ja IBM Bluemix innovaatioalustan, joka sisältää mm. IBM Watson -tekoälyn ja IoT-alustan. Näiden lisäksi osallistujien käyttöön tarjotaan uusimmat työkalut, tarvittavat resurssit sekä projektitiimin tuki.

Jyväskylän kaupungin kilpailuhaasteet

Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö on kerännyt kuluvan syksyn aikana kaupungin eri sidosryhmiltä yli kymmenen haaste-ehdotusta, joista kilpailuun ehdotettiin ja hyväksyttiin neljä haastetta.

1. Kadunvarsipysäköinnin käyttöaste
Onko Yliopistonkadulla pysäköintitilaa, kun lapsi pitäisi viedä puheterapiaan? Mistä tämän voisi nähdä etukäteen? Ovatko pysäköintipaikat oikeasti aina täynnä?

2. Joukkoistaminen – ihmisten käyttäytyminen ja liikkuminen kaupunkiympäristössä
Mihin kohtaan kävelykatua ihmisiä kerääntyy, mihinkin aikaan viikkoa ja vuorokautta? Miten tätä voisi arvioida (esim. puhelinverkko, bluetooth, kamerat)?

3. Viheralueiden, liikuntapaikkojen, yleisten tilojen ja tapahtumien henkilömäärien reaaliaikainen seuranta
Kuinka paljon ihmisiä liikkuu missäkin? Onko esim. kuntosalilla, uimahallilla tai Harjun koiranulkoilutuslenkillä ruuhkaa? Voisiko tätä jotenkin ennakoida ennusteiden ja reaaliaikaisen seurannan kautta, jotta voisit vaikka itse välttää ruuhkat?

4. Ympäristömuuttujien kuten esimerkiksi melun, valaistuksen ja kosteuden mittaaminen ja tiedon välittäminen
Millaiset olosuhteet ovat vaikkapa kävelykadulla tai lähiliikuntapaikan lähistöllä? Onko valaistus oikealla tasolla? Onko havainnoitavissa normaalista poikkeavaa ääntä (esim. mopojengi tai mellakka)? Voiko vaikkapa liukkautta arvioida kosteuden ja valon heijastumisen avulla?

Jyväskylän kaupunki palkitsee parhaaksi valitsemansa Future City Challenge Jyväskylän kaupunkihaasteen ratkaisun. Ratkaisun valitsee raati, johon kuuluu 10 henkilöä eri puolelta kaupunkiorganisaatiota. Voittajaratkaisu palkitaan 6000 € rahapalkinnolla. Vaihtoehtoisesti palkinto voi olla esitetyn ratkaisun pilotointitoteutus. Lisäksi voittajatiimille voidaan tarjota yritystoiminnan sparrausta Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön asiantuntijoilta ja apua toimitilojen osalta.

Koko kilpailun voittaja saa mahdollisuuden esitellä ratkaisuaan IBM:n suurimmassa asiakas- ja kumppanitapahtumassa syksyllä 2018 ja voittajatiimi saa alustakapasiteetin ja palvelut kehityskäyttöön seuraavaksi vuodeksi.

Kokoa tiimi ja lähde mukaan ratkomaan arkipäivän haasteita

Osallistu kilpailuun kokoamalla tiimi liiketoiminnan ja teknologian osaamista sekä luovaa ongelmanratkaisukykyä omaavista henkilöistä ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.futurecitychallenge.fi 1.11.-31.11. välisenä aikana.

Osallistumalla kisaan pääset kehittämään tulevaisuuden kaupunkia konkreettisten tapausesimerkkien kautta, saat pääsyn kaupunkien julkiseen dataan avoimien rajapintojen välityksellä ja käyttöösi huipputeknologiaa innovatiivisten IoT-ratkaisuiden kehittämiseen. Samalla olet mukana osana nopeasti kasvavaa IoT-ekosysteemiä Suomessa ja saat näkyvyyttä eturivin IoT-osaajana.

Kilpailijoiden aloituspaketti sisältää Microchip-sensorin, maan kattavan LoRaWAN-teknologiaan perustuvan IoT-verkon, innovaatioalustan ratkaisujen kehittämiseen ja huipputason valmennuksen. Osallistuminen ei sido jatkotoimenpiteisiin. Omistusoikeuksista ratkaisujen käyttöön sopivat kaupunki ja kyseinen tiimi keskenään.

Kilpailun aikataulu pähkinänkuoressa:
- Kaupunkien haasteiden julkaisu sivulla www.futurecitychallenge.fi 15.10.2017
- Kilpailuryhmien (max. 150) ilmoittautuminen 1.11. – 31.11.
- Kilpailun kick-off 22.11. Espoossa Urban Mill:ssä samanaikaisesti muiden kaupunkien kick-off-tapahtumien kanssa
- Kilpailuun osallistuvien ratkaisujen tulee olla valmiina 31.1.2018 mennessä
- Voittajat julkistetaan FCC-finaalissa 14.2.2018

Lisätietoja:
Mika Kataikko, projektipäällikö, Smart City –ratkaisut, Jyväskylän kaupunki
Puh. 050 526 8622
mika.kataikko(at)jkl.fi

Future City Challenge -kilpailun verkkosivut www.futurecitychallenge.fi

Taija Lappeteläinen
  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun