Suoraan sisältöön
Business Jyväskylä » Ajankohtaista » Jyväskylälle EK:n Kuntarankingissa väkevä nousu kohti kärkeä
15.2.2019

BSFestival

Jyväskylälle EK:n Kuntarankingissa väkevä nousu kohti kärkeä

Kahden vuoden välein toteutettava EK:n Kuntaranking toi Jyväskylälle hienoja uutisia. Jyväskylän seutukunta* nousi viidennelle sijalle ja kohensi roimasti kahden vuoden takaista kymmenettä sijaa ja neljän vuoden takaista 20. sijaa. Tutkimustuloksiin vaikuttavat kuntatalous, elinkeinopolitiikka, sijainti, yritysilmastoa ja yrittäjäaktiivisuus. Jyväskylä oli kaikissa näissä keskitasoa parempi ja eniten nousua oli tullut yrityskyselyn arvioissa. Vertailussa oli mukana 25 seutukuntaa.

EK:n Kuntaranking laittaa Suomen seutukunnat paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuinka hyvän toimintaympäristön ne tarjoavat paikallisille yrityksille. Mittareina ovat EK:n yrityskyselyn tulokset ja kuntatalouden tilastot. Tänä vuonna kyselyyn vastasi 1134 työnantajayrityksen edustajaa ympäri maan. Kuntarankingin tavoitteena on tukea yritysten ja kuntapäättäjien välistä vuoropuhelua ja nostaa esille paikallisen toimintaympäristön kehityskohteita ja vahvuuksia.

”Eniten tuloksissa ilahduttavat yrityskyselyn hyvät arviot. Se kertoo meille siitä, että olemme oikealla tiellä elinkeinopolitiikassa, mutta myös siitä, että yrityksillä on itsellään hyvä fiilis liiketoiminnastaan ja toimintaympäristöstä täällä Jyväskylässä ja lähikunnissa”, kommentoi Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kuntaranking-tuloksia kuvataan timanttikuvalla. Mitä lähempänä sininen viiva on keskustaa, sen parempi on seudun sijoitus osa-alueilla. Kun sininen viiva osuu keltaisen alueen sisäpuolelle, on sijoitus keskitasoa parempi. Lukuarvot kuvaavat sijoittumista 25 seutukunnan kesken.


EK rankingEK:n Kuntaranking 2019 Jyväskylän seutukunnan timanttikuvio

”Yhteenvetona voidaan todeta, että Jyväskylän seutukunnan nousu selittyy erityisesti yritysten yhä myönteisemmillä mielipiteillä. Käytännössä siis yrittäjät ja yritysjohtajat arvioivat kuntapäättäjien toimintaa selvästi koko maan keskitasoa ja kahden vuoden takaista tutkimusta positiivisemmin. Yrittäjät ovat siis keskimääräistä tyytyväisempiä päätösten yritysvaikutusten arviointiin, kunnan ja yritysten työnjakoon sekä siihen, kuinka alueen julkisissa yrityspalveluissa huomioidaan jo pidempään toimineiden pk-yritysten tarpeita ja toiveita, kommentoi Jari Huovinen, johtava asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta.

”Töitä on tehtävä koko ajan lujasti isolla rintamalla, jotta hyvä tulos voidaan säilyttää. Yrittäjyysaktiivisuudessa meillä voidaan vielä parantaa. Jyväskylässä on valtavasti osaamispääomaa hienojen oppilaitosten ansiosta ja meidän pitäisi pystyä ohjaamaan osaajia entistä enemmän yrittäjyyden polulle ja käynnistämään uutta liiketoimintaa. Tätä työtä tehdään esimerkiksi Jyväskylän Yritystehtaalla, jonka tavoitteena on hioa muun muassa oppilaitospohjaisista yritysideoista menestyviä kansainvälisiä yritystarinoita”, kommentoi tuloksia elinkeinojohtaja Anne Sandelin Jyväskylän kaupungin Business Jyväskylästä.

EK:n Kuntarankingin tulokset voit lukea täältä.

*Jyväskylän seutukuntaan kuuluvat Jyväskylän lisäksi Hankasalmi, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.

Taija Lappeteläinen
  • BusinessJyväskylä
  • #businessjkl #tekosysteemi
    BusinessJyväskylä
  • Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö
  • Vapaudenkatu 46 B, 2 krs., 40100 Jyväskylä
  • Laskutusosoite: PL 186, 00026 BASWARE
  • Ota yhteyttä
  • Yrityspalvelut: 014 266 0138

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 Sivun alkuun